Fredag 15/9-2017


Hej!

I dag har kameran blixtrat på skolgården och jag hoppas de flesta fastnade på bild! De enskilda bilderna gick fort och smidigt att ta. Det kommer hem koder till er med vilka ni kan logga in och se bilderna. Där kan ni välja och beställa den porträttbild ni tycker blev bäst, och även beställa gruppbilden och katalogen.

Veckan som gått har Johanna vabbat mån-tors. Därför har 1:orna och 2:orna jobbat tillsammans med mig. De har gjort svenskauppgifter i par och hjälpt varandra med läsningen och sedan diskuterat fram svar de tycker passar.

När vi kom hit i måndags hade alla larver spunnit upp sig i locket och blivit puppor! Det gick snabbare än jag beräknat för vi var inte klara med allt om larven än! Men vi tittade på en förstoring av en fjärilslarv för att ta reda på hur många ben den har? Har den mun? Ögon? Vad kan den se?

Nu har jag placerat pupporna i fjärilshuset som barnen förberett åt dem med stenar, gräs, löv och äpplen. Det finns även en lösning av sockervatten som fjärilarna kan suga i sig.

De är puppor i ca en vecka, därför tror vi att det kommer att flyga runt en massa fjärilar i huset på måndag! Själva ”kläckningen” tar endast 30 sekunder och de kommer vi förmodligen att missa… Det är fantastisk hur insekten, efter förvandlingen i puppan ändrar sitt sätt att äta och typ av föda, den kan flyga, den får andra ögon och munnen förändras. Allt detta sker under en vecka och i en till synes livlös form.

I bilden har vi målat ett höstrusk med paraply och stövlar.

I går, torsdag var vi uppe på förskolan och redovisade om solen och stjärnorna. 1:orna och 2:orna hade alla övat in en varsin sak de skulle säga och visa en bild. De var lite pirriga men det gick jättebra och de var mycket stolta efteråt!

I tekniken har vi pratat och skrivit om en uppfinning som barnen inte alltid orkar veta av… Tandborsten! Vi lärde oss att människor över tid haft bra tänder, även utan tandborsten. Men så kom sockret på 1600-talet och förstörde tänderna. Då blev det så att de som var rika och kunde köpa mycket gott fick dåliga tänder medan de fattiga som inte hade råd att köpa godsaker, fortsatt hade bra tänder!

Nästa vecka, 38:

Tisdag 19/9 - vi uppmärksammar Internationella fredsdagen med sång och dikter i gympahallen.

Fredag 22/9 - skoljoggen kl 8:30. 2:orna får välja om de vill springa varv på skolgården eller om de vill springa Bredgårsdsrundan, ca 3 km. De kan komma ombytta och duscha efteråt om de vill.

Fredag 22/9 – Läsläxan förhörs, kapitel 4 i Diamantjakten.

Jag önskar er en trevlig helg!

Hälsningar Helena





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen